Mijn Sleutels tot geluk, deel 1!

Een cadeautje mocht ik ontvangen van een goede vriendin van mij. Cadeautje? Zomaar? Altijd leuk! Ik opende het kleine pakketje en er kwam een ouderwetse sleutelbos uit. Een grote stalen ring met grote stalen sleutels. Het leek regelrecht uit de Middeleeuwen te komen. ‘Je hebt de sleutels naar geluk man’, was volgens mij wat uit haar mond kwam. Het kwartje moest nog even vallen wat ik in mijn handen had.

Suerte, Dinero, Salud Y Amor. ‘Dinero, GELD! Amor, LIEFDE! Suerte? Dood? Nee, dat is muerto. Salud? Proost?’. Google er maar bij gepakt. Vertaling. Suerte is VRIJHEID. Salud is GEZONDHEID. Aha. Ik had hem te pakken. De vier belangrijkste pijlers naar geluk. Tenminste, voor mij. Maar wat betekenen deze pijlers dan voor mij? Vandaag begin ik met Suerte/Vrijheid. Intuïtief wilde ik daar al mee starten, en het is ook nog de bovenste sleutel.

Vrijheid. Een vaag begrip. Haast ongrijpbaar en voor iedereen anders. Relatief als het is, zo betekend het zoveel verschillende dingen voor iedereen. Een gedetineerde wilt gewoon weer burger kunnen zijn. Een burger wilt weer iets anders. Voor de één zit het in geld en vrije tijd, voor de ander zit het in geen gezeur aan zijn kop. Waar zit het in voor mij?

Als beelddenker zag ik de traditionele maatschappij al vroeg als een hokje, een matrix, een zelfgecreëerde realiteit, een economische gevangenis. In ieder geval niet als ‘de’ realiteit. Ik doorzag dat het een poppenkast was. Een droom begon in mijn hoofd te spelen. Een zaadje werd gepland voor de keuzes die ik vandaag nog maak. Als ik toch eens deze dans kan ontspringen door hier niet aan mee te hoeven doen, zal ik mij een vrij man voelen. Als kind stelde ik hier al vragen over en begon meer waarde te hechten aan gelukkig zijn en vrije tijd, dan aan leren en ergens voor werken. Zo besloot ik als enige van mijn klas vroeg te gaan werken. Weer 4 jaar mijzelf vastleggen voelde als een studerendegevangenis. En wat was er na die 4 jaar? Ik kon nu werken in een baan die ik leuk vond, kan ik dat daarna? Ik besloot NU om blij te zijn. Blijheid was toen vrijheid.  

Toen mijn moeder in dezelfde periode overleed werd ik weer wakker geschud. Mijn ouders zeiden altijd dat ze ‘zouden gaan genieten’ als ze 55 waren. Opofferingen werden wekelijks gemaakt voor dat moment. Nu iets doen wat niet vrij voelt om later vrij te kunnen zijn.Mijn moeder heeft het niet gehaald. Daar ging mijn vaders ticket naar vrijheid. Voor hem een dreun voor mij een zegen. Ik besloot daar om geen compromissen te sluiten. Ik leerde dat vrijheid vooruitschuiven een illusie is. Ik ging op zoek naar mijn vrijheid vandaag. Nu vrij zijn was toen vrijheid.

Sinds die dag heb ik nooit full time gewerkt. Altijd 3 dagen vrij gehad. Ik wilde NU genieten. Dan maar met wat minder. Vrije tijd was toen vrijheid. In die tijd ontdekte ik een concept waarmee je een blijvend passief inkomen kon verdienen. Dan had je nog meer vrije tijd, en een inkomen die je kon besteden. Ik besloot om mijn overtuiging op te geven. Ik zag toen mijn vrijheid in fysieke vrijheid. Als ik niet meer naar een baas zou hoeven en ik alle tijd zou hebben. Dan zou ik echt vrij zijn! Een passief inkomen, en dus geld werd vrijheid.

Een maand verdiende ik 3000 euro. Ik was 23 jaar zonder echt een diploma o.i.d. Tof. Maar het voelde leeg. Toen ik daarin van een koude kermis thuis kwam was ik in de war. Al zit het daar niet in, waar ligt het dan verscholen? Zoeken naar antwoorden over vrijheid werd mijn vrijheid.

Waar ik de sleutel precies vond weet ik niet. Maar ik weet wel dat ik weet hoe mijn sleutel er vandaag uit ziet. Vrijheid buiten mijzelf zoeken is als een hond die achter zijn eigen staart aan rent. Je kan het eeuwig blijven doen. Ware vrijheid zal nooit gevonden worden. Een hond kan eeuwig rondjes rennen, hij pakt zijn staart nooit. Maar hij is wel lekker bezig. Zo is het ook met de mens. We streven maar geluk en lekkere gevoelens na. Maar echt vinden? Dit kan buiten onszelf niet. We vinden geld, trotsheid, erkenning, macht, status en een bevestiging van ons ego. Vrijheid word niet gevonden. Op het moment dat we die trotsheid niet meer vinden, het geld niet meer verdienen, erkenning niet meer krijgen.. Voel dan maar is hoe vrij je je nog voelt. We zijn in ieder geval lekker bezig, net als de hond die achter zijn staart aan rent.

Voor mezelf heb ik gevonden dat mijn ware vrijheid op dit moment zit in mijzelf onthechten van de dingen die ik nodig denk te hebben. Als ik mij hiervan ontdoe VOEL ik me vrij. In wat voor omstandigheid dan ook. Als ik denk mijn vriendin nodig te hebben voor liefde, en ik ontdoe mij hiervan vind ik liefde in mijzelf. Als ik denk geld nodig te hebben om mij veilig te voelen, en ik ontdoe mij hiervan, vind ik veiligheid in mijzelf. Als ik denk succes te moeten hebben om erkenning te krijgen van mijn omgeving, en ik ontdoe mij hiervan, vind ik erkenning in mijzelf. Door mijzelf te onthechten van wat ik nodig heb en daar niet meer op te reageren, komt er ruimte om vanuit mijn hart te creëren. Reageren maakt plaats van creëren. En creatie vanuit een vrij gevoel, vanuit een gevoel van niks nodig hebben. Zal een creatie worden die exact in lijn ligt met wie ik op dat moment ben. En wie ik op dat moment van binnen ben gespiegeld zien in de buitenwereld, dat voelt als ware vrijheid.

Creëren vanuit mijn natuurlijke staat van zijn. Dat voelt nu als vrijheid. Als mijn gedachten, woorden en daden vlees geworden zijn. Dat voelt als ware vrijheid. Op dat moment is mijn hart vrij gezet, op dat moment is wie ik ben zichtbaar, op dat moment is wat in mij leeft gemanifesteerd, op dat moment is mijn ziel volledig geïncarneerd. Natuurlijk zou ik ook die creaties niet nodig hoeven te hebben. Boeddha leerde ons dat zitten en gewoon zijn al genoeg is. Mijn mening is dat we Scheppende Wezens zijn, en dat Scheppen onze natuur is. Ik Schep dus graag en ga mijn tijd niet invullen met louter niks doen en zijn in mijn innerlijke wereld.

Dus wat betekend vrijheid nu voor mij? Expressie aan mijzelf geven door mij zichtbaar te maken als wie ik werkelijk ben. Vanuit een staat van zijn waarin ik alles al heb, alles al ben en niks nodig heb. Met als kers op de taart manifestaties om mij heen zien als resultaat van mijn natuurlijke expressie. Dat voelt lekker VRIJ. Dat voelt levend. Dat voelt Goddelijk. Dat is ‘Suerte’ NU voor mij!

3 reacties op “Mijn Sleutels tot geluk, deel 1!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *