Mijn sleutels tot geluk, deel 3!

Salud. Ik gebruik het woord altijd als ik proost in Spanje. Jaren dacht ik ook dat het proost betekende. Door de sleutels, na het opzoeken, kwam ik erachter dat het gezondheid betekend. Dus, daarom deel 3. Gezondheid. Wat betekend gezondheid voor mij? Hoe is mijn pad daar in geweest. Hoe keek ik naar gezondheid? Hoe kijk ik nu naar gezondheid?

Toevallig werk ik al sinds mijn eerste baantje in de gezondheid. Fitness, voeding, supplementen, mindfulness, mentale gezondheid en emotionele gezondheid. Dus dit onderwerp is ook nog eens mijn ‘werk’. Werk staat tussen aanhalingstekens omdat ik niet meer in werk denk. Ik voel dat het voor mij een missie, een opdracht en een taak is om hier te doen. Werk koppel ik aan mijn tijd letterlijk in ruilen voor geld. In mijn missie geef ik mijn innerlijke en diepste waarde en is er een uitwisseling op alle niveaus. Mijzelf geven aan dit laatste, betekend nu een schat aan gezondheid voor mij. Als ik dit doe, voel ik mij zo levend, energiek en gezond als het maar zijn kan. De hemel is dan op aarde. De hemel is in mij aan het jubelen. Dat is pas gezondheid! Maar dit was niet altijd zo geweest.

Als kind kon ik me helemaal niet verbinden met dit onderwerp. Gezond? Ongezond? Fruit vs. Snoep. Afgetraind vs. Dik. Sporten vs. Niks doen. Voor mij was alles één grote pot vol met leven. Of ik een appel at of een reep chocola. Of ik bewoog of achter de X-box zat. Voor mij was het allemaal hetzelfde. Ik leefde gewoon. Totaal geen benul van de gevolgen van dingen. Mijn moeder had wel altijd klachten, pijntjes en dingetjes aan haar lijf. Ik dacht simpelweg dat zij pech had. Dat het lot haar gekozen had om dit te moeten voelen. Als kind dacht ik dat gezondheid een kwestie van pech of geluk was.

Op mijn 16e begon ik met een opleiding in de sport. Op mijn 17e begon ik met werken in de fitness branche. Hier leerde ik dat keuzes wel invloed hadden op de gezondheid! Het verschil tussen niet sporters en wel sporters. Het verschil tussen rokers en niet rokers. Wat als je teveel calorieën eet? Het verschil in trainen met een hoge of lage hartslag. Wel krachttraining of geen krachttraining. Wat voor krachttraining? En ga zo maar door. Het was erg gericht op het fysiek. Het tastbare. Met tabellen, cijfers en onderzoeken was alles aantoonbaar, bewijsbaar en onderbouwd. Ik verdiepte mij meer in deze onderwerpen, werd personal trainer en hielp mensen met het onderhouden of verbeteren van hun fysiek. Destijds geloofde ik heilig dat dit het was. Als iemand klaagde over zijn gezondheid op een verjaardag stond ik vooraan om bewegen te promoten. Vandaag de dag zijn er nog vele mensen, dokters, huisartsen en therapeuten die zich blindstaren op bewegen. Niet zo gek dus dat ik dit ook als de heilige graal zag. Begrijp me niet verkeerd, bewegen is gezond en goed. Maar nu weet ik dat het niet alles is! Maar, goed. Samengevat dacht ik als adolescent dat op de juiste manier bewegen en geen schadelijke dingen eten, drinken of roken alle invloed had op gezondheid.

Op mijn 22e belandde ik bij toeval in de supplementen en voedingsbranche. Buiten eiwitten voor spiergroei/herstel had ik mij nooit hiermee bezig gehouden. Dit ging over vitamines, mineralen en voeding om je gezondheid te verbeteren, om vitaler te worden en van klachten af te komen. In de beweegbranche begon ik al te zien dat niet alles op te lossen was met bewegen dus ik besloot mijn kijk te gaan verbreden. Ik omarmde de suppletie. Eerst zelf proberen. Het werkte top op mij. Alles was natuurlijk en in oorspronkelijke staat. Het was een vitaliteit feestje voor mijn lijf. Mijn energiedipjes verdwenen, allergieën werden minder, mijn darmflora verbeterde en verzuring met sporten kwam later. Ik was vitaler geworden. In twee jaar tijd heb ik honderden mensen hiermee geïnfecteerd en nog meer honderden gezien of gesproken die het gebruikte/een voedingspatroon om hebben gegooid. Met blijvende stijgende verbazing zag ik het aan. Mensen veranderden echt binnen een aantal weken. Jongere uitstraling, huidverbetering, sportverbeteringen, kwaaltjes of klachten verdwenen, auto-immuunziektes werden minder of verdwenen, energie nam toe en nog zo veel andere bizarre vooruitgangen. Hier leerde ik dat wat wij als mens in onszelf stoppen zoveel invloed heeft op hoe we zijn. In een aantal dagen, weken of maanden zag ik resultaten wat ik in jaren sporten met mensen nooit kon bereiken. Hier leerde ik dat het belangrijk is om naast goed eten ook goede suppletie te gebruiken. Hier leerde ik dat goede suppletie niet alles is, dat je ook nog goed moet eten. Maar dat alleen goed eten te weinig is omdat het groente en fruit niet meer de voedingswaardes heeft als dat het vroeger had. Hier leerde ik dat als je aan de medicijnen zit, je misschien de pijn kan verlichten of van de medicijnen af kan komen als je goed voor je lijf gaat zorgen. Hier leerde ik dat voeding het medicijn voor het lijf kan zijn, dat de cellen vitamines en mineralen nodig hebben en dat we zijn en worden wat we eten. Ik begon holistisch te zien.

2 jaar geleden kwam er weer een verdieping in wat gezondheid nog meer voor mij betekend. Ik had een ‘prima’ leven in Nederland. Ik had een inkomen met de supplementen business, werkte in de fitnessbranche, had een relatie en genoeg sociale contacten. Ik deed daarnaast veel aan persoonlijke ontwikkeling en groeide als persoon. Toch knaagde er iets onderhuids. Iets in mij begon te fluisteren, te roepen, soms te brullen. Iets klopte aan de deur. Iets wilde eruit. Toen ik hier gehoor aan begon te geven ontdekte ik iets nieuws. In mij leefde iets wat meer vrijheid wilde, de wereld wilde ontdekken, mijzelf wilde ontdekken, mensen wilde inspireren, zich innerlijk vrij wilde voelen, wilde reizen, diepere relaties en connecties wilde en zichzelf ten diepste wilde zijn. Mijn hart wilde gaan leven. Hier gehoor aan geven bracht oerkrachten in mij vrij. Loslaten wat mij gevangen hield, loslaten van veiligheid, het loslaten van dat wat niet meer écht ten diepste bij mij paste en de onzekerheid in stappen heeft mij op een dieper level laten voelen en leven. Mijn ziel en mijn hart heeft op dat moment ademgehaald. Mijn ziel en mijn hart konden toen bestaan. Tot op de dag van vandaag volg ik mijn hart en mijn gevoel, ook als dat eng is. Dit heeft mij kennis leren maken met een spirituele gezondheid, een levensstroom die kan stromen in mij. Nu help ik andere hier ook mee. En ook bij hen zie ik de stand van de ogen veranderen, kwaaltjes verdwijnen, levensenergie neemt toe. Hier heb ik geleerd dat luisteren en handelen naar de stem van je hart intens geluk, vreugde en gezondheid geeft.

Afgelopen maanden heb ik de voor nu laatste verdieping ontdekt. Door te kiezen en luisteren naar mijn hart ben ik bij diepe lagen van mijzelf gekomen. In mij leeft een mega groot verlangen om in echtheid en in verbinding het contact aan te gaan met andere. Om vanuit die plek bij de ander te kunnen ontdekken wat het hart wilt. We gaan samen op zoek naar waarheid. En dit doe ik niet in een uurtje. Hier plan ik een aantal dagen voor. Ik leef dan met mensen een aantal dagen om zo samen tot alle lagen door te dringen. En dit doen, zo leven met mensen, zo zijn… Intens geluk, mentale rust, stroming overal in mijn lichaam. Slaap? Een paar uurtjes minder is geen probleem. Energie? In echtheid is dit er altijd. Als ik ergens last van had bij de start, denk aan overprikkeling, stijfheid of iets anders, dan is dit direct weg. Mijn lijf en mijn leven stroomt dan gewoon. Als levend water. Er is geen vuiltje meer te vinden. Ik heb ontdekt dat dit voor mij op dit moment werkelijke gezondheid is. Het vinden van je levensmissie en daar expressie aan geven. Niks gaat boven dat.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *