Mijn sleutels tot geluk, deel 2!

DINERO! GELD! Daar gaat deel 2 van mijn sleutelbos vol sleutels naar geluk. Dat is de 2e sleutel aan de bos die ik laatst gehad heb van een goede vriendin. In deze blog deel ik hoe mijn relatie en kijk op geld op dit moment is. Zin om deel 1 over vrijheid te lezen? Zie mijn vorige blog/post over vrijheid, wat eigenlijk geluk moet zijn. (na de post kwam ik erachter dat suerte à geluk betekend!)

Dus, ‘Dinero’. Dinero was één van de eerste woorden die ik leerde toen ik in Spanje ging wonen. ‘Hoeveel geld kost dat?’, of een andere vraag over geld. Dan was dit een handig woordje. Ik wist die er dus direct uit te prikken in de sleutelbos.  

Geld.. Pfooeee. Er komt een hele harde ‘Pfoeee’ uit mijn mond als ik over het onderwerp geld nadenk. En niet een zware zucht, of een negatieve zucht, of een moedeloze zucht. Nee. Het is zo een zucht dat als iemand je over een wilde nacht in het weekend vraagt. Zo een zucht dat je niet weet waar je moet beginnen. Begin je te vertellen hoe dronken je wel niet was? Begin je bij het begin? Vertel je je schaamteloze momenten? Hoe breng ik de glorieuze momenten over? Het is nog wel een onderwerp, zo een complete nacht vol chaos, ervaring, vreugde, drankjes, mensen en als klap op de vuurpijl wakker worden in een vreemd heus. Zo een ‘Pfoeee’ is mijn band met geld op dit moment.

Kijk, geld was easy. Als kind, puber en jongvolwassenen had ik het geluk dat mijn vader altijd genoeg flappen in zijn kontzak had. Op één of andere manier ging dat nooit op. Een constante stroom van geld vloeide door ons huis die ook invloed op mij had. Volle koelkasten, vakanties, kleding, sporten, uit eten. Niks was te gek. Ik had geen flauw benul van de waarde van hoe ik leefde joh. Mijn eerste vakantie die ik zelfstandig maakte kwam ik achter de benzine prijzen voor 1300 km, de tolprijzen en de campingkosten. Een wereld ging voor me open toen dit uit mijn eigen kontzak kwam. En ineens besefte ik: ‘Huh, deden wij dit altijd met zijn 5e, met een caravan, 3 weken en notabene op een 5 sterrencamping?’. Zo ook mijn eerste wintersport zelf. De ski passen etc. Alles was er gewoon altijd, en nog wel voor 5 man. En als ik een dagje niet wilde skiën? Geen probleem. Haha, toen ik dit zelf moest betalen bedacht ik me wel nog een keer. Elk uurtje werd er uit geperst. Kort samengevat had ik een onbevangen jeugd en geld was er altijd.

Eenmaal op mijzelf wonend kwam ik er achter dat het leven een stuk minder onbezonnen was. De volle koelkast? IK moest daar voor zorgen. Vakantie? IK moest daar naast de vaste lasten nog voor zorgen. Je kent het wel. Ineens was het rekenen en keuzes maken voor Raymond met zijn MBO’tje. Maar ik had een oplossing hier op gevonden. In plaats van dat ik lief deed tegenover mijn ouders en zo alles kreeg, bleef ik lief doen tegenover mijn werkgever. Ik deed wat in mijn contract stond, kwam altijd netjes opdagen, speelde een deel van Raymond die super gewaardeerd werd en zo wist ik 100% zeker dat er de 26e van de maand een X bedrag op mijn rekeningstond. Het geldinfuus had ik verlegd van ouders naar werkgever. Als je nog een laagje dieper kijkt bleef ik gewoon aan mijn navelstreng vasthouden. Hoe ik als baby afhankelijk was van mijn moeder, het scheelde als volwassenen niet heel veel van wat ik deed op mijn werk. En met mij zo vele. Het is geen schande. Gewoon een constatering. Geld betekende toen voor mij veiligheid. Ik was veilig om mijn levensvoorzieningen te kunnen betalen.

Toen maakte ik even een bypass in mijn leven. Door netwerkmarketing te gaan doen betekende geld een korte fase vrijheid en dromen. In netwerkmarketing is de sky the limit, als je het goed doet. Voor mij was het een te grote opoffering van wie ik werkelijk ben. Ik kon het niet ‘goed’ doen. Mijn ziel zou finaal naar de klote gegaan zijn. Maar door er betrokken in te zijn, het een paar jaar gedaan te hebben en me met de mensen te omringen die er vol voor gingen werd mijn kijk op geld anders. Van het idee veel geld te hebben ging ik dromen wat ik werkelijk wilde. Ik wilde vrij zijn. Geld werd naast veiligheid ook vrijheid.

En toen ik op een dag besefte wat ik dan ECHT wilde. Toen ik op een dag besefte waar mijn vrijheid lag. Die dag was ik de Sjaak. Ik wilde naar Spanje en mensen op een diep niveau helpen met hun shit, vanuit mijn eigen bedrijf. Ik voelde het in alles in mijn vezels. En wel NU! Dit betekende één ding. Ik zou mijn navelstreng met mijn werkgever moeten doorknippen. Ik moest veiligheid opgeven voor vrijheid en dromen. En hier begint de ‘Pfoeeeh’. Hier begon de achtbaan, de wilde nacht. Ik zei mijn baan op met 2000 euro op mijn rekening en niet echt een helder plan. Maar, ik had al het vertrouwen in mijzelf en het leven. Dat was mijn plan.

En door naakt het leven te betreden ben ik anders naar mijn relatie met geld gaan kijken. Verplicht. Geld spiegelde mijn innerlijke shit. Geld spiegelde mijn tekortkomingen. Geld spiegelde mijn beperkte overtuigingen. Geld spiegelde heel veel angsten. Want zeg maar eens uit het niets tegen mensen die je kent :’Ik ben nu coach, als je wilt dat ik je help betaal je 75 euro’. Krijg het maar eens uit je strot. Daarvoor moest ik eerst geloven dat ik dat was. Vertrouwen, geloof, eigenwaarde. Ik moest het allemaal in mijzelf gaan vinden en toe-eigenen. Toen het geld gestort was kwam er een immense vreugde door me heen. Fuck. Wat voelde dat goed. Puur op eigen conto, vanuit mijn hart een ander op weg helpen. En die persoon helpt door te betalen mij weer op weg. Het voelde puur. Het voelde als leven. Het voelde als DE weg. De navelstreng was doorgeknipt, ik kreeg geen voeding meer van Mammie. Ik haalde het nu zelf uit de natuur. Geld werd voor mij dankbaarheid en voldoening.

Toen een paar maanden op rij ik allemaal coaching gesprekken, retraites in verschillende samenstellingen en 1 op 1 trajecten had gedaan met mensen voelde het weer als onbezonnen als een kind. Geld was er altijd. Tot ik er achter kwam dat een grote brandende factor onder mijn reet mijn vriendin was. Ik deed bijna alles samen met haar wat me veel vertrouwen gaf. Fuck. Weer een navelstreng gecreëerd. Het onderwerp geld werd volledig door elkaar geschopt.

Het kaartenhuis dat ik had ‘gebouwd’ stortte in elkaar. Shit. En nu? Ik ging naar binnen. Naar mijn hart. Raymond wilde in de bergen zijn, in de natuur, helemaal alleen. Uitzoeken wie die is en wat die nou helemaal alleen zou willen. Plus, ik wilde op eigen kracht leven. Mijn laatste stuivers inclusief lenen zijn uitgegaan naar een huisje waar ik nu zit. Hier is de ‘Pfoeeeeh’ geëindigd. Maar ook het heftigst geweest. Twee weken geleden, 0 euro op mijn bank. 0 euro op mijn andere bank, en 0 euro in mijn wallet. Dit duurde 3 dagen. Weer naar binnen. Waarom was het er niet? Ik had dit gemanifesteerd! Wie ben ik geweest dat ik dit gecreëerd heb? Wie wil ik zijn zodat ik dit nooit meer heb?  En hoe kijk ik naar geld? Fuck man. Dit was heftig. Mijn vriendin wilde me geld lenen. Nee. Ik wilde het nu zelf doen. Geen navelstreng meer. Ik moest bij het vertrouwen blijven dat het goed kwam. En ik deed het. Sterker nog, ik ging bidden, ik was met God die me er doorheen heeft geholpen. En toen op één dag voelde ik me zo heel als wat. Ik voelde me compleet. Ik voelde mee heel. Ik voelde me sterk. Zonder geld? Huh. Dit voelde raar.

Ik had mijn eigenwaarde, mijn geluk, mijn situatie en hoe ik me voel los weten te koppelen van geld. Ik was er doorheen en ik was een vrij man. En niet in mijn hoofd. Nee. Ik was vrij tot in mijn ballen. En toen kwam het. Bam. Bam. Bam. 3 stortingen op één dag. Tranen van geluk. Ik kon weer eten kopen. Ik kon weer koffie drinken. Ik kon mijn hond voeden. Ik voelde in mijn vezels: ‘Geld is beloning. Geld is Universum. Geld is God. Geld is Leven. Geld is een leraar. Geld is energie. Geld is mijn broer. Geld is als jij en ik. Geld is als een vriend die je kan uitnodigen in je leven en kan uitdrijven uit je leven. Geld is gezond en geld is geluk.’ Maar ben jij dit ook vanuit puurheid? Alleen dan kan het in je leven komen.

28 reacties op “Mijn sleutels tot geluk, deel 2!”

  1. Raymond Zijderhand

   Thanks for your honest feedback. Wich subject do you like? Maybe you can challenge me 😉

 1. Undeniably believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the net
  the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people think about worries that they just don’t know about.
  You managed to hit the nail upon the top and also defined out the
  whole thing without having side effect , people can take a signal.

  Will probably be back to get more. Thanks

 2. Its like you read my mind! You seem to know so much about this,
  like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a little
  bit, but other than that, this is excellent blog.
  A fantastic read. I will definitely be back.

 3. S᧐mebody necessarily help to make seriously posts I would
  ѕtatе. This is the first time I frequented your
  website page and sߋ far? I amazed with the
  research you made to creɑte this actual put up amazing.
  Excelⅼent prоcess!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *